Düsseldorf is een ruim half miljoen inwoners tellende stad, gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Düsseldorf ligt enkele tientallen kilometers ten zuiden van het Ruhrgebied, aan rivier de Rijn. Door de ligging op korte afstand van Nederland is Düsseldorf een populaire stedentrip bestemming in Duitsland. Nederlandse toeristen weten Düsseldorf het hele jaar door te vinden. De grootste concentratie aan Nederlandse bezoekers zie je in de maanden november en december tijdens de kerstmarkten, maar ook in de zomermaanden en uitverkoopperiodes zie je veel Nederlanders in Düsseldorf.

Genoeg redenen voor Kaldi om deze stad eens te bekijken en de Düsseldorfse espressobars te bezoeken.

Dritan Alsela

Schlüterstrasse 3a

Düsseldorf bezoeken, zonder bij de bekendste Barista op social media langs te gaan, voelt alsof je Düsseldorf niet écht bezocht hebt. Na even gezocht te hebben is de espressobar van Dritan een prachtige zaak waarbij zijn espressomachine het hart van de zaak is. Het mooie is dat Dritan vaak aanwezig is en zijn kunsten graag aan iedereen toont. Naast zijn espressobar, waar je overigens ook uitstekend kunt eten, heeft hij iets verderop een koffieschool waar hij mensen opleidt om ook de kneepjes van het vak te leren. Een leuk nieuwtje is dat Dritan binnenkort zelf zijn koffiebonen gaat branden met zijn eigen koffiebrander. Wil je hem volgen? Je kunt hem eenvoudig vinden op Facebook en Instagram.

KaffeeReich

Wochenmarkt Carlsplatz, Stand D2

Een espressobar op een markt? Onze interesse was gelijk gewekt. En inderdaad: te midden van een soort foodmarket troffen wij een kleine espressobar aan. De zaak wordt door de vaste gasten liefdevol ‘Bundchen’ genoemd. De familie roostert dagelijks hun koffie en trekken regelmatig de wereld rond om hun eigen bonen in te kopen. Twee aspecten staan hierbij voorop: 1; kwaliteit en 2; een goede prijs voor de boer. Deze zaak heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Bazzar Caffe

Heinrich-Heine-Allee 53

Het was even zoeken, want voordat je het weet, loop je hieraan voorbij. Het ziet er aan de voorkant van de zaak wat verborgen en gesloten uit, maar als je binnenkomt zie je een espressobar met allerlei antieke koffiezetsystemen: een soort museum, als het ware. Ook worden hier halfautomaat espressomachines verkocht, iets wat we tot nu toe nog niet veel zijn tegen gekomen. In de zaak staat een 4-groeps hendelmachine, wat aangeeft dat hier heel wat kopjes koffie worden geserveerd en dat er met liefde koffie wordt gezet.

Rösterei VIER

Marktplatz 12

Op een prachtig pleintje aan de Marktplatz vind je Rösterei VIER en zoals het woord het al zegt, wordt in deze sfeervolle espressobar de koffie ter plekke gebrand. Voor de espressobar bevindt zich een prachtig terras waar het heerlijk vertoeven is. Naast koffie van de La Marzocco espressomachine kun je in deze zaak ook uitgebreid genieten van filterkoffie. Een espressobar die de moeite waard is om te bezoeken.

Cafe Hüftgold

Ackerstrasse 113

Op een rustig kruispunt op de hoek van de straat vind je Hüftgold, een grappig pand met twee ingangen. Aan de ene kant kun je “Kuchen” en “Torte” uitzoeken en door de andere ingang kom je in de espressobar. Deze espressobar staat voornamelijk bekend om haar zoetigheden en lekkere lunch, die niet allemaal even vetarm zijn, maar een verwen moment is gegarandeerd!

Die Rostmeister

Quirinstrasse 1a

Deze espressobar ligt aan de andere kant van de Rijn, maar stak er qua inrichting ver bovenuit. De bar heeft een prachtige, industriële look, is minimalistisch maar toch warm van sfeer. In de zaak staat een prachtige Kees van der Westen te blinken en door de ramen of op het terras heb je een mooi uitzicht over een kruispunt van verschillende straten. Het bijzondere in deze zaak is dat je als klant je eigen koffiebonen mag branden, om deze vervolgens mee naar huis te nemen: iets unieks dat we nog niet eerder tegenkwamen.

Kaldi’s koffie tour Düsseldorf

Düsseldorf heeft een redelijk aanbod aan espressobars, maar je kunt dit niet vergelijken met de grote steden zoals Berlijn, München, Amsterdam, Londen en New York. Vooral in de smaakbeleving van de koffie vind je dit terug. Je vindt er bijvoorbeeld geen high acidity coffees. Alle aangeboden koffie’s hadden een bepaalde bittere afdronk en waren allemaal zo goed als hetzelfde qua smaak. Als mustsees adviseren wij Dritan Alsela, Rösterei VIER en Die Rostmeister, waarbij we de anderen absoluut niet te kort willen doen.

Heb jij nog goede tips voor andere espressobars in Düsseldorf? Plaats deze dan in de opmerkingen hieronder.

Voor mijn buitenlandse lezers: klik op het vlaggetje van je eigen taal onderaan deze pagina en dan kun je de blog in je eigen taal lezen.