De koffiecultuur in Estland, wat moet je je daarbij voorstellen? Zijn er veel espressobars en koffiezaken te vinden? En houden de Estlanders van een ‘goede bak koffie’? Kaldi ging op onderzoek uit. Op het internet vind je hier namelijk niet heel veel over. De enige espressobar die naar voren kwam was de Björn Espresso Bar. Maar opvallend was wel, dat er in april jl. voor de eerste keer een heus koffiefestival georganiseerd werd in de hoofdstad Tallinn. Het Finse Helsinki lijkt hier daarentegen al veel verder in ontwikkeld te zijn. Hier is het echter interessant om te kijken in hoeverre espresso een onderdeel is geworden van de koffiecultuur, aangezien er voornamelijk filterkoffie wordt geserveerd. Ik neem je graag mee in mijn koffie tour door Tallinn en Helsinki.

For my foreign readers: Click on the flag of your country at the top of this page and then you can read the blog in your own language.

Tallinn – Estland

Coffeebar 10133

Suurtüki 2, 10133 Tallinn

Coffeebar 10133 in Tallinn te Estland

De eerste (letterlijke) ‘coffeebar’ was een gezellig kleine espressobar, verstopt in de oude stad van Tallinn. Binnen staan maar een paar stoeltjes, de koffiebar is namelijk hoofdzakelijk gericht op take-away.

Coffeebar 10133 in Tallinn te Estland

Op de counter liggen vele lekkere zoetigheden en de ambiance is gezellig. Als je geluk hebt kun je lekker voor het raam zitten en genieten van de heerlijke koffies die er worden geserveerd. De koffie is kwalitatief hoogwaardig en wordt aangeboden tegen redelijke prijzen. De barista’s zijn daarnaast erg vriendelijk, wat een genot is om te ervaren.

Caffeine Roasters

Mündi 23, 10123 Tallinn

Caffeine Roasters koffiebar in Tallinn te Estland

Caffeine Roasters is een groeiende koffieformule in Estland met 5 vestigingen in Tallinn en 4 in de tweede stad van Estland, Tartu. De formule brandt haar eigen koffiebonen op het platteland van Estland. De formule heeft een moderne, sfeervolle inrichting en naast een ruim assortiment aan koffie kun je er ook zoetigheid en broodjes eten. Het verschil met de “independent” espressobars is vooral de benadering naar de klanten. Je voelt dat er een verschil bestaat tussen de eigenaar en het personeel. Dit is overigens op zich niet erg, want de koffie en entourage maken het een espressobar die prima is om te bezoeken.

Reval Cafe

Telliskivi 60a, 10412 Tallinn

Reval Cafe koffieformule in Tallinn te Estland

Reval Cafe is een bekende, unieke koffieformule die zich kenmerkt door het value for money concept. Je krijgt echt waar voor je geld, met kwaliteitskoffie. Het interieur is laagdrempelig en gezellig eenvoudig ingericht. Ook word je hier erg vriendelijk geholpen.

Reval Cafe espressobar in Tallinn te Estland

Naast dat hier uitstekende koffie wordt geserveerd, is het ook een prima stop voor een heerlijke lunch. Het leuke aan deze locatie is dat het iets achter het treinstation ligt, in een omgeving met allerlei alternatieve winkels en restaurants.  Het is een soort oud fabrieksterrein waar hippe zaken zitten/komen.

Regard Coffee

Telliskivi 62, 10412 Tallinn
 Regard Coffee koffie conceptstore in Tallinn te Estland

In dezelfde hippe omgeving van Reval Cafe vind je een van de meest ambachtelijke espressobars van Tallinn. Het pand waarin de koffiebar zich bevindt, is een oude fabriek waar de spoorbielzen werden gedroogd voor de treinrails. Ze werken hier met een La Marzocco Linea Classic espressomachine en halen de koffies voornamelijk bij bekende coffeeroasters uit de Nordic.

Regard Coffee filterkoffie in Tallinn te EstlandBij Regard Coffee zijn ze begonnen met veel filterkoffie, omdat de mensen dat gewend waren. De laatste jaren zijn ze begonnen om de espresso ook steeds meer een plaats te geven. Het bijzondere van deze zaak is dat er ook motoren en motoraccessoires worden verkocht, en je je in een werkplaats begeeft. Deze locatie is, samen met de hier bovengenoemde Coffeebar 10133 en de Björn Espresso Bar (zie volgende espressobar) een absolute aanrader om te bezoeken.

Björn Espresso Bar

Maakri 28, 10145 Tallinn

Björn Espresso Bar in Tallinn te Estland

In een bijzonder pand met rondom moderne, hoge gebouwen (de skyline van het moderne Tallinn) vind je de Björn Espresso Bar. Door de week is het hier een komen en gaan van mensen in pak: bankiers, zakenmensen en radio- en tv-medewerkers. Het zijn allemaal zakenmensen met haast, die toch bewust kiezen voor een rustmoment in hun haastig bestaan. Over de koffie heb ik niets dan lof en er wordt een hele unieke invulling gegeven aan het serveren. Bijzonder is te vermelden dat er een net nieuwe koffie van Dropcoffee was binnengekomen en dat deze gratis werd uitgeserveerd als een filterkoffie aan de klanten. De prijzen waren, in vergelijking met de andere espressobars, ook zeer gunstig. Waarschijnlijk komt dit doordat het net iets buiten het toeristische gebied ligt.

Björn Espresso Bar koffie in Tallinn Estland

Veel aanbod in espressobars Tallinn

De stad Tallinn is een echte aanrader als je een paar dagen weg wil. Het is een prachtige Hanzestad met twee totaal verschillende gezichten door het oude en nieuwe gedeelte. Hou je van koffie? Dan is er al zo veel variatie in espressobars dat je met plezier de dagen doorkomt.

Helsinki – Finland

Vanuit Tallinn is een uitstapje naar Finland zo gemaakt. Met de boot ben je binnen twee uur in het centrum van de hoofdstad van Finland. Helsinki is een vrij jonge stad en kent een hoge levensstandaard. Eens kijken hoe het zit met hun koffies…

Uitstapje Finland Helsinki

Johan & Nyström

Kanavaranta 7c, 00160 Helsinki

Johan & Nyström espressocultuur in Helsinki te Finland

Op nog geen kilometer van de aankomst van de boot ligt aan het water een prachtige espressobar genaamd Johan & Nyström. Het is een typische third wave espressobar waarbij de espresso op nummer 1 staat. Zoals gezegd serveren veel koffiebars voornamelijk filterkoffie, omdat de bewoners van Finland daar meer aan gewend zijn. Ook hier zie je echter dat dit snel verandert naar de espressocultuur.

Johan & Nyström espressocultuur in Helsinki te Finland

Johan & Nyström branden hun eigen koffie en hebben dit op een eigentijdse manier verpakt. Ze bieden vele koffievariaties aan, die je ook mee naar huis kunt nemen. Tevens zie je op een aantal andere locaties deze koffie tevoorschijn komen, vergelijkbaar met Dropcoffee, Bonaza, The Barn etc.

Paulig Kulma

Aleksanterinkatu 9, 00100 Helsinki

Paulig Kulma koffiebar in Helsinki te Finland

Het pareltje van deze koffietour is zonder twijfel Paulig Kulma, een concept met alles er op en er aan. Deze koffiebar heeft een moderne, strakke inrichting waar alle zetmethoden aanwezig en gelijk verkrijgbaar zijn. Ze hebben een brander in de vestiging zelf staan en als klap op de vuurpijl ook nog eens een eigen opleidings-/trainingscentrum. Ook bieden ze workshops aan waarbij je koffie kunt proeven. Kort gezegd hebben ze alles op koffiegebied onder een dak. Ook de promotievideo die op een groot scherm wordt afgespeeld is een beleving op zich. Je valt hier echt van de ene verbazing in de andere: zeker een “must see” in Helsinki!

Paulig Kulma koffiebar opleidingscentrum in Helsinki te Finland

Conclusie koffiecultuur Tallinn & Helsinki

Naast deze bezochte locaties in Tallinn en Helsinki zijn er uiteraard nog vele anderen die de moeite waard kunnen zijn om te bezoeken. De conclusie die kan worden getrokken is dat je tegenwoordig in bijna alle landen en steden die je bezoekt hele leuke, bijzondere en goede espressobars kunt aantreffen, waarbij men met veel passie met koffie bezig. Het geeft ons op die manier weer een positieve boost om koffie nog verder op de kaart te zetten!