Drie weken geleden ben ik met Kaldi naar Frankfurt am Main geweest. Deze fantastische stad is naast een belangrijke zakenstad ook een plek waar veel (inter)nationale beurzen georganiseerd worden, waaronder de Ambiente, een grote beurs voor retailers. Na eerst een dag de Ambiente te hebben bezocht, besloten we de volgende dag de koffiecultuur in het financiële centrum van Duitsland te onderzoeken. We bezochten allerlei espressobars, kwamen met leuke koffiebranders in aanmerking en dronken veel meer espresso’s dan goed voor je is. Ik vertel je graag over de espressobars die wij bezocht hebben.

Kaffeemacherei

Eckenheimer Landstrasse 70

De Kaffeemacherei is een gezellig ingericht koffiezaakje, kenmerkend door haar witte inrichting, afgemaakt met pastelkleuren. De espressobar heeft ongeveer 15 zitplaatsen en aan de witte bar kun je zelf je koffie bestellen. De koffie wordt gebrand door de brander Langen uit Medelbach. De espresso die we hebben gedronken was een prima espresso, waarbij ons opviel dat er weinig acidity in zat. Het positieve aan deze espressobar is daarnaast dat er WiFi aanwezig is, iets dat niet overal vanzelfsprekend is in Frankfurt.

Kaffeemacherei koffie espresso Frankfurt Kaldi coffee tour

Milch und Zucker

Eckenheimer Landstrasse 107

Helaas was deze espressobar gesloten, het was namelijk Dienstag Ruhetag. Gelukkig konden we van buitenaf wel even sfeer proeven. Voor het pand ligt een mooi terras waar je heerlijk kunt zitten. Binnen waan je je terug in de tijd, met donkere wanden, bruine tafels en donkergroen fluwelen stoelen.

Jammer genoeg konden we hier dus geen koffie proeven, waardoor ik hier geen uitspraken over kan doen. Milch und Zucker heeft haar koffiebonen overigens van de lokale brander Blackyard Coffee. Ik hoop hier ooit nog eens terug te komen om een espresso te proeven.

Milch und Zucker kaffee koffie tour Kaldi espresso cappuccino

Cafuchico

Eckenheimer Landstrasse 61

Deze espressobar is een echte Braziliaanse koffiebar, herkenbaar aan de vrolijke Braziliaanse carnavalskleuren die je overal in het interieur terug vindt. De zaak was net open en de espressomachine was nog niet genoeg opgewarmd, waardoor de espresso wel op een coldbrew leek. We kregen gelijk een nieuwe espresso, maar ook deze was helaas nog niet warm genoeg. De sfeer en de muziek compenseerden echter veel: het is zeker de moeite waard om hier eens langs te gaan, waarbij de sfeer belangrijker zal zijn dan de koffie.

Cafuchico espressobar Frankfurt Kaldi koffie tour espresso

Gluckskaffee

Glauburgstrasse 69

Het ‘gelukscafé’ is een zeer intieme koffiebar die je het beste kunt omschrijven als een woonkamer met een toonbank erin. Er is plaats voor ongeveer 7-10 personen. De espressobonen worden hier geleverd door Mondo del Caffe uit Luxemburg. De espresso was prima te drinken, maar ook qua smaak relatief gemiddeld, niet echt uitgesproken. Daarnaast viel het ons op dat zowel in deze espressobar als in de vorige, ons niets gevraagd werd en er ook niet met ons werd gesproken. Het was allemaal prima, maar niet perse een aanrader dus.

Gluckskaffee koffie thee Kaldi tour Frankfurt espresso

Basaglia

Eschersheimer Landstrasse 65

Van Basaglia hadden we hoge verwachtingen, omdat in de coffeeguide stond aangegeven dat je hier vele soorten koffies zou aantreffen. Helaas bleek dit niet het geval te zijn: het leek meer op een ijszaak. Het was er netjes, maar het had niet de uitstraling die we gehoopt hadden aan te treffen. De espresso die hier geserveerd werd, was een typische Italiaanse espresso met een iets bittere afdronk. Dit was dus een locatie om snel weer te verlaten. Dit heeft overigens niets met de kwaliteit van de zaak te maken, maar meer met onze zoektocht naar leuke, aparte espressobars.

Basaglia espresso Kaldi koffie Frankfurt

Sec Kaffee Lounge

Bockenheimer Landstrasse 124

In de omgeving van vele financiële instellingen en de bibliotheek ligt een typische Italiaanse espressobar, namelijk Sec Kaffee Lounge met de barista Oliver Skafi. Deze espressobar, waar naast het serveren van koffie behoorlijk veel accessoires worden verkocht, is niet de eerste die wij zouden aanbevelen om te gaan bezoeken. Het is een goede espressobar voor de vele kantoren in de omgeving, maar biedt niet dat extraatje waar wij naar op zoek waren.

Sec Kaffee Lounge koffie espresso Frankfurt koffiebar

Hoppenworth & Ploch

Friedberger Landstrasse 86

Yes, dit is nou écht een espressobar, een coffeeroaster die je met plezier wilt bezoeken en die wij ook echt aanraden om te gaan bezoeken als je in Frankfurt bent!

Helaas bleek het dinsdag Ruhetag te zijn, maar er waren wel mensen in de zaak aanwezig. Na even op het raam te hebben getikt, werd de deur open gedaan en werden we met alle vriendelijkheid ontvangen. We werden gelijk uitgenodigd voor een kleine proeverij en we hebben heerlijke verschillende espresso’s gedronken. Een echte third wave espressobar dus.

Hoppenworth Ploch koffie espresso espressobar Frankfurt

Phoenix Tea Salon de The

Friedberger Landstrasse 82

Twee a drie panden naast Hoppenworth & Ploch vind je Phoenix Tea, een echt Chinees Theehuis. Deze konden we zeker niet overslaan en was een aardige afwisseling na de vele espresso’s die we al gedronken hadden. Phoenix Tea heeft een zeer uitgebreid assortiment aan theeën en theepotten. Er is veel keuze om thee te drinken en daarnaast is er een uitgebreid assortiment aan lunchgerechten die lekker met thee zijn te combineren. Ben je op zoek naar zowel koffie als thee? Dan is de Friedberger Landstrasse een ideale plek om naartoe te gaan.

Phoenix Tea thee Frankfurt Kaldi

Kaffeerosterei Stern

Leipziger Strasse 39

Een koffiebrander in het centrum van Frankfurt trok onze belangstelling. Op het adres dat we hadden gekregen zat wel een winkel, maar er was geen koffie te bekennen. Wat blijkt, als je daar het hoekje om gaat, ligt daarachter een pleintje. Aan dit pleintje vonden we een branderij en schenkerij uit grootmoeders tijd. Een aanrader om even heerlijk uit te rusten en te genieten van wat er allemaal om je heen gebeurt. De koffiebonen worden hier zelf gebrand met een Probat. Heerlijk!

Kaffeerosterei Stern Kaldi koffie tour

Coffee Alley

Europa Allee 29

In de nieuwbouwomgeving van het Europees centrum en de Messe vind je Coffee Alley. Dit was even verwarrend, omdat we zochten naar Kaffeewerk Espressionist, maar deze zaak was net overgenomen. De nieuwe naam van de zaak is Coffee Alley.

De Barista in de zaak is hier ook werkelijk het gezicht en vanuit het hart van de zaak heeft hij het overzicht en houdt alles goed in de gaten. De koffie wordt geserveerd vanuit een mooie La Marzocco Strada. De koffie wordt geleverd door The Barn en Five Elephant uit Berlijn. Zeker een aanrader!

Coffee Alley Frankfurt koffie tour Kaldi

Oheim

Oppenheimer Landstrasse 48

Onder het mom van: ‘Nu we er toch zijn’, waren we benieuwd of er ook nog een leuke espressobar aan de andere kant van de Main zou zijn. En ja hoor, hier vonden we Oheim: een espressobar die naast koffie ook delicatessen en geschenkartikelen verkoopt. De koffiebonen worden gebrand door de bekende coffeeroaster uit Munchen: Man versus Machine. Helaas was de huismachine stuk, maar de 1 groeps La Marzocco deed het uiteraard prima. De koffie was prima te drinken! Een foto maken van de zaak was iets wat de ondernemer liever niet had, maar dat maakte het voor ons alleen maar leuker om er toch een paar te maken.

Oheim koffie espresso Frankfurt

Kaldi’s koffie tour Frankfurt

Dit was een overzicht van een aantal independent Barista espressobars in Frankfurt die wij hebben bezocht. Uiteraard vind je hier ook de Starbucks, Costa, Balsac en Coffee Fellows. Aangezien wij deze koffiebars wel kennen, hebben we die overgeslagen. Als laatste wil ik de espressobar van Bodum aan de Kaiserstrasse 2-4 nog even vermelden. Deze espressobar is zeker de moeite waard om mee te nemen als je in Frankfurt bent.

Geniet van je koffie!