Welkom in Warschau, de hoofdstad van Polen. Warschau een unieke stad, gelegen in het centrum van Europa op het kruispunt van handelsroutes van West naar Oost en van Noord naar Zuid. Het is een stad vol contrasten, waar je historische monumenten treft naast hedendaagse architectuur. In Warschau ontmoeten oosterse en westerse invloeden elkaar, en gaan toekomst en traditie hand in hand. En uiteraard gingen we als Kaldi op zoek naar de bijzondere koffiespots van Warschau.

For my foreign readers: Click on the flag of your country at the top of this page and then you can read the blog in your own language.


Via de website www.thirdwavenearme.com kun je eenvoudig de betere espressobars van Warschau vinden. Overigens blijkt dat je in de meeste espressobars een plattegrond kunt kopen voor slechts 5 zloty, waarop 22 espressobars te vinden zijn, dus keus genoeg. En dan praten we niet over de Starbucks, Costa’s en de Nero’s (waarbij wel opgemerkt moet worden dat de “Green Caffe Nero’s” wel een vermelding en bezoek waard zijn, op dit moment zijn er alleen al in Warschau meer dan 50 vestigingen). De Green Nero-cafés zijn gecreëerd voor een gemeenschappelijke experience, passion en service – plaatsen waar iedereen zich thuis kan voelen.

Relax Cafe Bar

Zlota 8a

De Relax Cafe Bar is al lang een van de favoriete ontsnappingen in het stadscentrum voor bijzondere koffies (inclusief aeropress, drip en Chemex en geweldige zelfgemaakte taarten). Je vindt de Relax Cafe Bar in een deel van het voormalige Relax Cinema-gebouw, net achter de hoofdweg van grote winkels op ul. Marszałkowska. De aardige medewerkers brengen het grootste deel van hun tijd enthousiast door met het uitzoeken van moeilijk te vinden bestemmingen voor verloren uitziende toeristen op kaarten van Warschau. Onlangs hebben ze een reeks van 25 regionale gebottelde bieren aan het menu toegevoegd. Ze organiseren tevens roterende fotografie-exposities en wekelijkse ontmoetingen voor reizigers.

Stor Cafe

Tamka 33

Stor is gevestigd aan de Tamka Street, een paar meter van het Chopin Museum. Van de buitenkant lijkt het op een locatie die je ook kan vinden in Berlijn of Amsterdam: er is een subtiel logo vastgelijmd aan de ramen, het pand heeft hoge ramen en grijs geschilderde kozijnen. Stor is meer dan een bezoek waard, het is relatief klein maar goed ingericht, met een interessant en eenvoudig menu. Prijzen die voor ons besef totaal niet afschrikken. De service is zeer correct: enthousiaste medewerkers adviseren je graag bij de selectie van je soort koffie. Een zeer goede plek om even wat tijd door te brengen.

Nancy Lee

Gorskiego 9

Dit is een locatie waar je al verliefd op wordt bij de ingang. Nancy Lee is een kleine koffiebar gevestigd aan de straat Górskiego. Het eerste dat opvalt als je binnenkomt is de goede muziek en het glimlachende meisje achter de bar. Het is leuk om te zien dat de barista’s echt interesse hebben in de klant. Nancy Lee heeft ook geweldig veganistisch eten (zowel ontbijt als lunch), waarbij uiteraard ook uitzonderlijke koffie geserveerd wordt, gemaakt door een barista-kampioen.

Het is de moeite waard om de koffie hier uit een chemex, aeropress, sifon of infuus te nemen, want de eigenaars zijn goede barista’s en hebben kennis van zaken.

Cafe Prózna

Ulica Prózna

Uit historisch oogpunt mag je dit koffiecafé absoluut niet overslaan. In deze straat zie je nog een klein gedeelte van de Joodse getto uit de Tweede Wereldoorlog. In de oorlog woonden in deze wijk 380.000 duizend joden, waarbij bijna niemand het heeft overleefd. Er zijn niet veel locaties meer te vinden in Warschau, maar het is zeer indrukwekkend om hier rond te lopen en in Cafe Prosna hier even bij stil te staan.

Ministerstwo Kawy

Marszalkowska 27/35

Zoals het Ministerie van Koffie het zegt: “We nemen de woorden ‘koffie’ en ‘kwaliteit’ heel serieus”. Ik denk dat ik hiermee min of meer alles vertel, wat je echt moet weten over Ministertwo Kawy. Ministerstwo ligt op slechts een steenworp afstand van Plac Zbawiciela, centraal gelegen, maar niet precies aan de hoofdweg. Dat is leuk, want het is goed om af en toe eens lekker weg te zijn van alle drukte. Dat is ook waarom het een geweldige plek is om heen te gaan en lekker te zitten en/of te werken met je laptop terwijl je nipt … nou ja, aan koffie natuurlijk.

Ze zijn trots op hun koffie. De kunst van koffie in Warschau is nog in ontwikkeling en je ziet steeds meer koffiekenners verschijnen. Ministerstwo Kawy brengt de kunst van aeropress en drip koffie naar een heel nieuw niveau. Ze zijn gespecialiseerd in koffie op basis van espresso en hun speciale koffie is gemaakt van drie verschillende Arabica’s om de voor hun perfecte melanges te maken. Een aantal van de beste barista’s van Warschau werken bij Ministerstwo, wat een garantie is voor de perfecte kop koffie. Houd er rekening mee dat het vragen om siroop en suiker in uw koffie een faux pas is (slechts een half grapje!).

De espressobar is netjes, eenvoudig, licht en luchtig. Warm gekleurd hout, witte muren, grote ramen en zwarte accenten maken het café een aangename plek om tijd door te brengen.

Je kunt ook iets te eten krijgen: broodjes, quiches en taarten zijn verkrijgbaar en zeer goed. Liefde voor koffie? Bezoek dan zeker Ministerstwo Kawy!

Forum

Nowowiejska 1

Het hart van Forum coffee zijn Liona Przewozniczek en Slawek Saran. Nadat ze jarenlang in de koffie industrie hebben gewerkt, zijn ze in 2014 met hun eigen espressobar begonnen. Het cafe bevindt zich naast de Comedy Club in Warschau. Ze verkopen en serveren koffie van verschillende bekende Europesche koffieroasters. Elke week wordt er een nieuwe single origin op de menukaart neergezet. En mocht je een koffie heel lekker vinden, dan kun je de koffiebonen gelijk meenemen. Een knusse kleine espressobar, waar je zeker even langs zou moeten gaan.

eMeSeN

Panska 3

eMeSeN is een onafhankelijke espressobar in het Art-Museum van Warschau. In een ambiance van een collectie van art-boeken, wordt de koffie geserveerd vanuit de Italiaanse Nuova Simonelli espressomachine. De koffie wordt altijd vers geserveerd met een maximale oudheid van 4 weken. Naast de koffie staat eMeSeN bekend om haar zelfgemaakte croissants. Dus mocht je het Art-museum willen bezoeken dan is eMeSeN een mooie tussenstop.

Dit is een greep uit de koffiecafés en espressobars uit Warschau. Ik ben ook benieuwd naar jouw verhalen. Heb jij nog tips voor leuke andere espressobars? Laat het me vooral weten!