Hoe hebben Kaldi koffie en de lekkerste stroopwafel elkaar gevonden?
Kaldi is een bekende Nederlandse koffie en thee franchiseformule die haar naam heeft ontleend aan de Ethiopische geitenhoeder Kaldi , de ontdekker van koffie.
Daarnaast heb je de bekende Nederlandse stroopwafel die uit het pittoreske Gouda komt.
Sinds dit jaar hebben deze beide producten elkaar gevonden o.a. in Kaldi Haarlem, Den Bosch, Arnhem en Riyadh in Saudi Arabia.
Een unieke combinatie waar deze smaakbelevingen zijn samengevoegd tot één.
Koffie met een verhaal:
De koffielegende begint met de geitenhoeder Kaldi, die op de hoogvlakte van Ethiopië zijn kudde hoedde. Kaldi ontdekte op een vroege morgen dat zijn kudde niet teruggekeerd was naar huis. Ongerust ging hij op zoek en na uren lopen trof hij zijn geiten dansend en springend aan. Kaldi zag dat zijn geiten aten van rode bessen. Hij nam deze mee naar een naburig klooster, waar de abt experimenteerde met deze bessen. Hij droogde ze en maakte er een drankje van. Zo werd een smaakvol drankje ontdekt dat later bij ons koffie werd genoemd. Bekijk het Kaldi koffie assortiment
De stroopwafel:
Van oorsprong siroopwafel genoemd. Een Nederlandse ontdekking, die niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd gegeten wordt. Het product bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met ruitpatroon, waartussen zoete siroop is aangebracht. Deze hadden een diameter van ongeveer 10 centimeter, maar inmiddels zijn ze verkrijgbaar met diameters van 5 tot 25 centimeter.
Bereiding:
Na het kneden van het deeg wordt een stukje deeg gedurende slechts 1 minuut in een heet wafelijzer gebakken.Daardoor wordt de wafel niet helemaal gaar en blijft de binnenkant zacht. Vervolgens worden de wafels in een ronde vorm gestoken en horizontaal doorgesneden. De kruimels van de afgesneden randen en mislukte koeken (ook wel snippers genoemd) zijn vaak apart te koop.
Eén helft van de doorgesneden wafel wordt met de stroop ingesmeerd, waarna de andere helft erop wordt gelegd.
Een oud recept – de Kamphuysen Siroopwafel – beschrijft een stroopwafel die bestaat uit twee krokante wafels die door middel van siroop op elkaar worden gekleefd.
Geschiedenis:
De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in de negentiende eeuw in Gouda. Het is niet bekend wanneer exact de eerste stroopwafels werden gebakken. In diverse bronnen wordt de bakkerij van Kamphuisen genoemd, die in het begin van de 19e eeuw in Gouda werd gevestigd, waar de eerste stroopwafels zouden zijn gebakken. Wanneer deze bakkerij precies begonnen is met het vervaardigen van stroopwafels is niet bekend. Men stelt dat voor het vervaardigen van stroopwafels gasstellen nodig zijn. De komst van Goudsche Siroopfabriek in 1837 en de vestiging van de eerste gasfabriek in 1853 in Gouda, geven hem aanleiding om te veronderstellen dat de eerste siroopwafels enkele jaren na 1853 werden gemaakt
Er zijn een drietal redenen waarom niet met zekerheid vastgesteld kan worden wanneer de eerste siroopwafel in Gouda werd gebakken.
In de eerste plaats waren de gilden afgeschaft waardoor er geen productregistratie plaatsvond.
Ten tweede waren bakkers individuele ondernemers en er ontstonden in die tijd geen juridische geschillen over de fabricage van de stroopwafel.
Ten derde plaats was er juist in die periode geen plaatselijke krant waarin geadverteerd kon worden.
Dat is de reden, waarom er zo weinig schriftelijke bronnen zijn overgeleverd over de fabricage van de stroopwafel.
Vanaf 1870 werden de Goudse siroopwafels niet alleen in Gouda, maar ook elders gemaakt. In 1960 telde Gouda nog 17 stroopwafelfabrieken, rond 2000 nog vier.
2022:
In 2022 brengt Kaldi koffie de stroopwafel weer terug naar de ambachtelijke stroopwafel. Kaldi bakt zijn stroopwafels vers voor zijn klanten. Tijden veranderen en daarom biedt Kaldi stroopwafels met instagramable toppings. Als consument kun je bij Kaldi kiezen uit verschillende soorten chocolade en toppings om je stroopwafel helemaal af te stemmen op je eigen voorkeur en smaak.
Bron: Kaldi.nl en Wikipedia